Shopping Cart

אין מוצרים בעגלה.

חלבון

מה זה חלבון? מה ההבדלים בין סוגי החלבון במזונות לחיות המחמד?

חלבון! מילה כל כך חשובה בכל הנוגע לתזונה בכלל ולתזונה של כלבים וחתולים בפרט. במאמר זה נסביר “על קצה המזלג” מהו חלבון ומה חשיבותו בתזונת בעלי החיים..
חלבון הוא אחד מאבות המזון (חלבון, שומן, פחמימות, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים). החלבון מורכב מחומצות אמינו. חומצות האמינו הן כמו חרוזים היוצרים שרשרת שהיא עצמה החלבון הסופי. סוג החלבון נקבע למעשה ע”פ הרכב חומצות האימנו והסדר בו הן מסודרות.
בטבע ישנן  22 חומצות אמינו שונות. מתוכן 12מוגדרות כחומצות אמינו לא חיוניות. חומצות אמינו לא חיוניות הן חומצות שגוף בעל החיים  יודע לייצר מאפס בעצמו ולכן אין חובה לצרוך אותן ממקור חיצוני. עשר חומצות האמינו הנותרות מוגדרות כחיוניות היות וגוף בעל החיים  לא יכול לייצר אותן בכוחות עצמו ולכן חובה לספק אותן לכלב דרך המזון על בסיס יום-יומי!
החלבון המתקבל מהמזון מגיע אל מערכת העיכול שם הוא מתפרק לחומצות האמיניות השונות או לקבוצות של חומצות אמינו (המכונות פפטידים) ואלה נספגים ע”י המעי והדם והגוף משתמש בהם לצרכיו השונים.
שלא כמו השומן, חלבון איננו ניתן לצבירה ע”י הגוףולכן יש לספקו לכלב יום יום בכדי לספק את אבני הבניין לשמירה על תפקודו התקין של בעל החיים  ועל בריאותו.
מחסור של חלבון בתזונה יכול להביא לפירוק של שרירים או רקמות אחרות בכדי להפיק מהן את חומצות האמינו שבהן נוצר החסך.
מה עושה החלבון בגוף? כמעט הכל…. חלבונים מעורבים בבנייה ובתפקוד של רוב מערכות הגוף.
* החלבון הוא אבן בניין כמעט בכל התאיים בגוף. החלבון הוא חלק עיקרי בתאי שריר, פרווה, סחוס ועוד.
* חומצות האמינו מאפשרות גדילה, התחדשות ואיחוי של רקמות שונות בגוף.
* תהליכים רבים בגוף בעל החיים מתבססים על נוכחות של חלבונים שונים שבלעדיהם לא יוכלו להתבצע.
* המוגלובין הוא חלבון הנמצא בתאי הדם האדומים ואליו נקשר החמצן. באופן זה המוגלובין חיוני להפצת החמצן אל כל תאי הגוף.
** מערכת החיסון משתמשת בחלבונים שונים ליצירת נוגדנים.
* חלבונים מהווים חלק מההורמונים בגוף להם חשיבות תפקודית עליונה. לדוגמה: אסטרוגן וטסטוסטרון.
אנו מתייחסים לכמה נקודות חשובות בכל הנוגע לחלבון:
* ערכו התזונתי.
* רמת הנעכלות שלו.
ערכו התזונתי של החלבון נקבע ע”פ הרכב חומצות האמינו שממנו הוא מורכב. חלבונים המורכבים ממגוון גדול של חומצות אמינו יהיו בעלי ערך תזונתי גבוה יותר מאלו המורכבים ממגוון קטן יותר של חומצות אמינו. באופן כללי, חלבונים שמקרום מן החי נחשבים בדר”כבאיכותיים יותר היות והם מספקים מגוון גדול יותר של חומצות אמינו.ברוב המקרים ייחשב חלבון שמקורו מעוף, בקר, דגים וכו’ כחלבון בעל ערך תזונתי יותר מאשר כזה שמקורו מן הצומח (תירס, סויה וכו’).
רמת הנעכלות של החלבון בודקת עד כמה קל לגוף לפרק את החלבון לאבני הבניין שלו (חומצות אמיניות ופיפטידים). נעכלות נמוכה משמעותה  שלמערכת העיכול קשה לפרק את החלבון ואז פחות חומצות אמינו נספגות בגוף ובעל החיים “מרוויח” מהחלבון פחות חומרי גלם לבניה ולתפקוד.
דוגמה לשילוב של שתי נקודות חשובות אלו (ערך תזונתי ורמת נעכלות) הם מקורות (מקור תרנגולת למשל) ונוצות. המקור והנוצה מהווים חלבונים שמקורם מן החי ולכן נחשבים כחלבון בעל ערך תזונתי גבוה (בעל מגוון גדול של חומצות אמינו). אבל – מערכת העיכול של בעלי החיים מתקשה מאוד לפרקם בצורה יעילה ולכן למרות שהם מכילים חלבונים מן החי בפועל יש להם ערך תזונתי נמוך ביותר.
נושא זה דן בהרחבה במאמר אחר באתר. אנו ממליצים לעיין בו : סוגי הרכיב הבשרי במזון של בעה”ח.
הכלב/החתול נדרשים לכמות חלבון מעט שונה לאורך שלבי חייהם.כמות החלבון היומית הנדרשת נקבעת ע”פ גיל בעל  החיים, מצב בריאותו, מידת פעילותו, תנאי האקלים בו הוא חי ועוד.
גורים הנמצאים התקופת גדילה צריכים כמות גבוהה יותר של חלבון בתפריט מאשר כלבים בוגרים שסיימו את גדילתם. כך גם כלבות מניקות אשר מייצרות חלב יידרשו לכמות גדולה יותר של חלבון בתקופת ההריון וההנקה. כלבים קשישים שאינם פעילים יידרשו לרוב לכמות חלבון נמוכה יותר.
האם כמות גבוהה מידי של חלבון יכולה לגרום נזק? במקרים מסויימים כן. רוב הכלבים הבוגרים שבריאותם תקינה לחלוטין לא ייסבלו מנזק עקב כמות חלבון גבוהה בתפריטם. כמות חלבון גבוהה יכולה להביא לנזק אצל כלבים שיש להם בעיה בתפקודי הכליות.
מה המשמעות של מקור החלבון בכל הנוגע לאלרגיות? אין לנו הסבר מדעי לספק בנושא זה אך בפועל  אנו רואים שכלבים/חתולים יכולים לפתח אלרגיה למקורות חלבון בכל שלב בחייהם. כלב יכול לאכול מזון המתבסס על עוף כל חייו ולפתח פתאום אלרגיה. יחד עם זאת חלבון שמקורו אינו עוף נחשב לחלבון היפואלרגני. ולכן אוכל המתבסס על דגים/ברווז/בקר/חזיר יכול לסייע הרבה פעמים בהפחתת אלרגיה.
ישנו תהליך הנקרא הידרוליזה (תהליך בו  מפורקת מולקולה ע”י שימוש במולקולת מים). הרבה מזונות מכילים היום חלבון עוף לאחר הידרוליזה. תהליך ההידרוליזה מסייע בניטרול האפקט האלרגני שיש לחלבון העוף על גוף בעל החיים.

הוסף תגובה

[trustindex no-registration=google]